Yui in Lund

: Diary :

+ 2007 + 2550 +

“Sverige är jättebra men Thailand är bäst” / 16 december 2007

 

Jag trivs att bo i Sverige men jag saknar många saker i Thailand" , säger Chomphunut Haglund som är 27 år gammal.

Hon lämnade alla som hon kände och ett trevligt jobb som journalist och flyttade till Sverige i april 2007 för kälekens skull. Det var svårt för henne att bestämma sig men hon trodde att det skulle vara roligt att bo utomlands med sin älskling.

I Thailand hade Chomphunut studerat biokimi och sen arbetat som laboratorieledare men hon trivdes inte så länge. Hon slutade med det eftersom det var tråkigt att bara göra samma saker. Efter det läste hon masskommunikation och sen jobbade hon som journalist på en veckotidning. Där trivdes hon mycket bra eftersom det var roligt att träffa och prata med många olika personer och hon fick lära sig många saker.

 

Vill du jobba som journalist här?

Ja, det vill jag gärna i framtiden men det är inte lätt så jag får se.

 

Nu bor hon med sin svenska man i Lund och läser SFI och Svenska som andraspråk A, SAS A. Hon tycker mycket om att gå till skolan eftersom det är roligt att lära sig många nya saker. Hon lär sig inte bara om Sveirge men också om Thailand och klasskamraternas länder.

 

Vad tycker du om svenska språket?

Jag har läst SFI i 4 månader och SAS A i en månad. Svenska är ganska svårt för mig men att lära sig ett språk tar lång tid och jag gör mitt bästa. Varje dag försöker jag att träna svenska på olika sätt t.ex. att läsa tidningen eller reklamen, att lyssna på radion på svenska hemma, att skriva e-poster på svenska till min mans kompis och syster och be dem att rätta e-posterna åt mig och att prata svenska med min man och klasskamraterna. Det är ganska jobbigt men nu är min svenska mycket bättre än i början så jag är glad och fortsätter att lära mig svenska mer och mer.

 

Vad är bäst med Sverige?

Tryggheten och säkerheten

 

Vad är sämst med Sverige?

Vädret. Nu är det ljust för sent och mörkt för tidigt. Många gånger har vädret varit dåligt hela veckan så då har jag bara varit hemma. Ofta mår jag inte bra och jag har berättat det för min nära kompis som är en thaitjej som bor i Malmö. Hon har sagt att jag saknar solen och jag bör ta vitaminer eller äta mycket frukt. Jag tar ett vitaminpiller varje dag och jag känner mig bättre.

 

Trivs du med att bo i Lund?

Ja, det trivs jag med. Lund är tyst, vackert, bekvämt och har många intressanta platser.

 

Vad är det som du saknar mest i ditt hemland?

Jag saknar mina föräldrar. Min mamma är inte frisk så jag vill bo nära henne för att ta hand om henne när jag har tid. Men jag är här nu och det kostar mycket att åka dit. Jag hoppas att jag ska kuna besöka mina färäldrar varje år och när jag har råd med pengar ska jag bjuda dem hit. Nu känner de till Sverige genom brev och bilder som jag brukar skicka till dem varannan vecka.

 

Vad ska du göra i framtiden?

Efter jag är klar med svenska ska jag läsa webbdesign vid universitetet eftersom jag jobbar lite nu som frilans webbdesigner hemma. Jag tror att det skulle gå bättre om jag hade mer kunskap och tid.

 

Yui

 

 

 

 

 

<< Back

<< Back

 

Go to top
© 2010 All rights reserved. Yui in Lund@Sweden. Diary : Swedish : Photos : Hot info : Links : Guest book eXTReMe Tracker