Yui in Lund

Swedish class

© SFI - HT 2007 ©

<< Back


Thailändsk folksaga

Det är en thailändsk folksaga som jag översatte från thai till svenska för att berätta för mina klasskamrater och lärare i "svenska-som-andraspråk"-kursen. Jag tror att den visar något om thailandare som bor på landet också. Jag hoppas att du tycker den är rolig!

Den blinda svärmodern

Det finns en kvinna som bor på landet och hon är nästan alldeles blind. Hon ser jättedåligt. Hon bor med sin son och sin svärdotter. Hennes svärdotter hatar henne mycket men hon låtsas alltid vara en bra svärdotter när hennes man är hemma. En dag är mannen inte hemma och hon måste laga mat för sin svärmoder så hon tar kobajs och sen tillsätter hon fisksås, chilli och malet rostat ris i kobajset. Efter det tar hon maten till svärmodern för att äta. Svärmodern känner den dåliga lukten och sen smakar hon maten så hon vet att den inte är stark kött sallad. Hon säger till sin son. Svärdottern hör det och säger till sin man.

Det är stark tao sallad. Hon vet inte vad det är för något så hon tycker att jag ger henne kobajs. (Tao är flodgräs.) Om du tror henne ska jag inte bo här!, säger svärdottern.

Mannen lugnar ner henne.

Sedan grillar svärdottern blodiglar för svärmodern. De är jätteklibbiga så svärmodern säger till sin son igen. Svärdottern berättar för mannen att det är flodfiskar och hon klipper dem så de är korta och kanske ser de ut som blodiglar! Svärdottern gråter och säger till mannen att hon inte vill bo tillsammans här. Mannen lugnar ner henne igen.

Svärdottern tänker döda svärmodern och sen ska de bli glada att bo utan svärmodern så hon ber sin man att hjälpa henne. Hon hittar på olika saker och säger till sin man hur svärmodern förföljer henne och vi måste bli av med henne eftersom hon är blind och kan inte göra eller hjälpa något men om hon bor med oss kostar hon bara pengar. Mannen vill inte hjälpa henne och han är rädd så frun säger till mannen att hon inte kan bo här eftersom svärmodern hatar henne och hon ska lämna sin man och sina barn och hitta en ny man. Sedan tror mannen henne och undrar hur de ska döda sin mor. Frun berättar för mannen att de ska ta henne ut och lägga henne på ved och sen bränner de henne och ingen ska undra och vi ska göra det på natten när svärmodern sover.

De konsulterar varandRa och väntar tills på natten. Svärmodern sover. De hjälper varandra att binda svärmodernS ben och händer och sen bär de svärmodern ut till kyrkogården. De ligger svärmodern på ved men de har glömt att ta med sig tändstickor så de måste gå hem tillsammans eftersom frun är rädd att stå på kyrkogården och hon behöver inte gå hem ensam heller.

Svärmodern är ensam på kyrkogården och försöker att ta bort snörena och sen stiger hon ner från veden. Hon tar reda på vägen för att gå hem. På vägen hittar hon pengar, kläder och många saker som en tjuv har lämnat där så hon tar med sig så många saker som hon kan och går hem.

Frun och mannen går tillbaka på kyrkogården och ser inte svärmodern så de går tillbaka hem. De ser att svärmodern kommer hem med många saker så de frågar var svärmodern har fått dem! Svärmodern säger till dem att hon fick dem från ett spöke som såg henne och tyckte synd om henne och spöket sa till svärmoden att om någon ligger på ved och låtsas att bränna sig själv ska spöket ge en skatt.

Frun och mannen hörde det så de blir giriga och vill gärna få en skatt också. De tänker att svärmodern får många saker men om de båda gör samma sak så ska de få mera och sen behöver de inte jobba på lanTbruk och ha ett bättre liv! Så de ska låtsas att bränna sig på ved på kyrkogården på natten. Svärmodern vet att de ska göra så. Hon säger till dem att inte glömma att ta med sig tändstickor!

På natten går de ut på kyrkogården. Frun vill gärna ligga på ved först och får mannen bränna henne. Trots att mannen är jättedum vet han inte att frun är död så han går tillbaka hem och vill inte att bränna sig själv. Han undrar varför frun inte kommer hem. Han går till och tittar. Han ser ingenting där!

 

Översättning av Yui

 

Berätta vad du tyckte om den? --- yui_inlund@yahoo.se

 

 

<< Back

Go to top
© 2010 All rights reserved. Yui in Lund@Sweden. Thai Experiences : Diary : Swedish : Photos : Hot info : Links : Guest book
eXTReMe Tracker